luni, 4 aprilie 2011

Sistemele de cristalizare ale mineralelor


Cristalele mneralelor...se găsesc oriunde. Mai multe minerale alcătuiesc ROCI.
Mineralogii, geologii şi cristalografii, de când s-au pus bazele geologiei, folosesc 7 tipuri principale de sisteme de cristalizare pentru minerale. Despre acestea, vom discuta pe rând, începând de postările care urmează;

CUBIC
Anumite minerale mai des întâlnite, precum halitul, pirita, sarea gemă sau galena, foremează toate cristale în acest sistem de cristalizare. Acesta poate fi definit prin axe cvadruple de simetrie Cubii sunt frecventi, la fel ca si octaedrii sau ca si combinaţiile dintre cele două.

ORTOROMBIC
Baritina, hemimorfitul sau enstatitul aparţin sistemului de cristalizare ortorombic. Sistemul se caracterizează prin trei axe duble de simtrie, iar formele cristalelor sunt adesea plate si tabulare.











MONOCLINIC
Este un sistem de cristalizare foarte des întâlnit, multe minerale, printre care şi mica si gipsul, formează cristale monoclinice. Formele cristalelor sunt plate, tabulare sau reprezinta prisme subtiri. Sistemul are o axa dubla de simetrie.










TRICLINIC
Este unul dintre cele mai rare sisteme de cristalizare. Cristalele au o axa de simetrie foarte redusa, fără axă cristalografică. Exemple: feldspatul, plagioclazul si axinitul.











TETRAGONAL
Mineralele zircon si idocraz formează cristale în acest sistem. Cristalele au adesea înalţimea mai mare decat lăţimea., fiind asemanatoare unei cutii de chibrituri (paralelipiped aplatizat). Cristalul este definit de o axa cristalografică cvadruplă.






HEXAGONAL;TRIGONAL
Aceste sisteme de cristalizare apar de obicei grupate, simetria lor fiind foarte similară. Sistemul hexagonal are o axa sextuplă, iar trigonalul, o singură axa triplă. Ambele sisteme conţin frecvent prisme şi piramide cu şase fete. Turmalina, cuarţul si calcitul sunt grupate în sistemul trigonal. Apatitul si berilul cristalizeaza in sistemul hexagonal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu